برنامه غذایی عالی و تغذیه در دوران کنکور
اگرچه تغذیه خوب همیشه و برای همه مهم است، اما در زمان کنکور اهمیت ویژهای دارد. تغذیه در دوران آمادگی برای کنکور میتواند ذهن و بدن شما را آماده کند یا اگر مناسب نباشد، از کارکرد صحیح آن بکاهد. غذا تنها شکم شما را سیر نمیکند؛ بلکه مجموعهای از واکنشها را به دنبال دارد که بدن و روان شما را برای یادگیری بهتر تقویت میکنند. اگر تغذیه مناسبی نداشته باشید، بهخوبی یاد نمیگیرید و بهخوبی هم بهیاد نمیآورید.
ما در این مقاله به شما کمک میکنیم تا اصول تغذیه در دوران کنکور را یاد بگیرید. با این حال بهتر است به یک متخصص تغذیه هم رجوع کنید تا بر اساس شرایط شما، یک برنامه کامل و بدون نقص برایتان تنظیم کند.
اصول تغذیه در دوران کنکور
اصول تغذیه در دوران کنکور ارتباط زیادی با اصول تغذیه سالم دارد. به عبارت دیگر، برای اینکه وضعیت غذایی خود را در این دوره پایدار کنید، اول از همه لازم است که اصول تغذیه سالم را رعایت کنید. حین رعایت این اصول، میتوانید مواردی را که برای شرایط پیش از امتحان مناسب هستند، در رژیم خود بگنجانید یا به عبارت دیگر، غذای خود را تعدیل کنید.
اصول تغذیه سالم برای کنکوریها
برای اینکه مطمئن شوید روش تغذیه سالمی دارید و تغییرات لازم را برای تغذیه در دوران کنکور انجام دادهاید، باید یک برنامه غذایی برای کنکور داشته باشید که موارد زیر را در بر بگیرد:
تنوع و تعادل
لازم است غذای شما متنوع باشد و در عین حال تعادل را حفظ کنید. سعی کنید از غذاهای مرسوم در فرهنگ خود استفاده کنید و اگر حساسیت یا بدایند خاصی ندارید، چیزی را حذف نکنید.
بهخاطر داشته باشید مفهوم تنوع این نیست که هر ماده غذایی را که در دنیا وجود دارد در برنامه غذایی خودتان بگنجانید، بلکه لازم است از مواد غذایی که همیشه استفاده میکردهاید بهطور متنوع بهره ببرید. برای مثال اگر اهل بلوبری، بادامهندی یا آبکرفس نیستید، نباید در سال کنکور آنها را در برنامه خود وارد کنید؛ چون با این کار، نظم بدنتان را بههم زده و ممکن است آلرژیها و عدمتحملهای جدیدی را برای خود فراهم کنید که شما را از درسخواندن باز بدارند.
در مورد تعادل، لازم است از مصرف بیش از اندازه یا دائمی یک غذا یا ترک دائمی غذای دیگر بپرهیزید و همهچیز را متعادل بخورید.
گنجاندن میوه و سبزیجات در غذای روزانه
لازم است برای تغذیه در دوران کنکور روزانه میوه و سبزی بخورید. علاوه بر اینکه این مواد مغذی دارای ویتامینها و مواد معدنی زیادی هستند که سلامت شما را تضمین میکنند. آب موجود در آنها بدن شما را سرحال میکند و به آمادگی ذهن شما برای آموختن میافزاید.
بهطورکلی توصیه میشود روزی دو تا سه عدد میوه مصرف کنید. سعی کنید اگر مشکل معده ندارید، مرکبات را ترک نکنید. میوهجاتی که برای کنکوریها مفیدند و به تقویت ذهن آنها کمک میکنند شامل انجیر، انگور، مویز، سیب و گلابی هستند. سعی کنید انجیر و انگور را بهطور روزانه بخورید.
در مورد سبزیجات، نوع سبزی مصرفی به مزاج شما وابسته است. اگر سردمزاج هستید، بیشتر سبزیخوردن را به شما توصیه میکنیم و اگر گرممزاج هستید، سالاد کاهو و سالاد شیرازی برای شما مفید هستند. البته این بدان معنی نیست که شما نمیتوانید این دو را با هم جایگزین کنید، بلکه مزاج شما ترجیح یک انتخاب را بر دیگری نشان میدهد.
همیشه سعی کنید همراه غذای خود حتما سالاد و سبزی بخورید.
لبنیات روزانه
روزانه یک یا دو لیوان لبنیات مصرف کنید. صبحها پنیر مصرف نکنید، چون از قدرت ذهن شما میکاهد؛ عسل، مربا و اردهشیره گزینههای بهتری هستند. یک تا دو لیوان شیر ولرم همراه با عسل یا شیره یک میانوعده خوب برای تغذیه در دوران کنکور است که مایعات، پروتئین، کلسیم و قند مورد نیاز شما را تامین میکند.
اجتناب از غذاهای مانده، فست فود و کنسروی
تا میتوانید برای تغذیه در دوران کنکور غذاهای سالم و تازه مصرف کنید. غذاهای مانده، کنسروی و فستفود را تا حد امکان محدود کنید. با این حال این توصیه به این معنا نیست که نمیتوانید هر چندوقت یکبار برای استراحت با دوستانتان به رستوران بروید، بلکه به این معناست که تغذیه در دوران کنکور را طوری تنظیم کنید که از این مواد غذایی به مقدار کم استفاده کنید. غذاهای مانده، فست فود و کنسروی علاوه بر اینکه ممکن است شما را مسموم کنند، به دلیل افزودنیها، چربیهای مضر و مقادیر فیبر کمی که دارند به بدن و سلامتی شما آسیب میزنند.
مصرف عسل
در مصرف عسل زیادهروی نکنید، اما آن را در تغذیه دوران کنکور بگنجانید. برای تقویت حافظه کافی است مقداری عسل را با موم در دهان خود بگذارید و سرتان را برای چند دقیقه روی میز مطالعه قرار دهید تا قند از طریق بافت دهان شما جذب شده و به مغز برسد. این کار واقعا معجزه میکند؛ حتما آن را امتحان کنید. عسل دارای قند فروکتوز است که بهسرعت وارد سلولها شده، بدون نیاز به انسولین میسوزد و برای مغز شما انرژی تولید میکند. یک تا دو قاشق مرباخوری عسل در روز کافی است؛ زیادهروی نکنید.
تغذیه شب و صبح کنکور
سعی کنید خوراک جدید یا عجیبی در شب کنکور نخورید. این تصور که یک معجون فوقالعاده وجود دارد که با خوردن آن در شب کنکور میتوانید همه مطالب را بهیاد بیاورید توهمی بیش نیست. تنها چیزی که ممکن است با خوردن غذاها یا معجونهای عجیب و غریب برایتان حاصل شود، یک معده بههمریخته، خواب پریشان یا آلرژی است. هرچیزی را که تا الان استفاده میکردید در شب کنکور هم میل کنید.
شام خود را زود بخورید و همراه آن از سالاد و سبزی استفاده کنید. سعی کنید از شامتان لذت ببرید و چیزی را بخورید که هم سالم باشد و هم آن را دوست داشته باشید. برای مثال خورش قرمهسبزی یک غذای خوب، سالم و مقوی برای شب کنکور است.
برای صبحانه از پنیر پرهیز کنید. مقداری کره و عسل با نان تازه و چای خوب است. اگر عادت به نیمرو یا تخم مرغ عسلی دارید، این مواد غذایی هم مناسب هستند. با این حال سعی کنید شیر نخورید. با توجه به استرسی که قبل از کنکور دارید، ممکن است شیر معده شما را بههم بریزد و برایتان دردسر ایجاد کند.
سخن آخر
تغذیه در دوران کنکور اهمیت زیادی دارد؛ چون ذهن و بدن شما را برای یادگیری و به یادآوردن آماده میکند. تغذیه در دوران کنکور باید یک تغذیه معمول باشد؛ به دور از هرگونه افراط یا تفریط. نکات موجود در این مقاله میتواند به شما کمک کند تا یک تغذیه مناسب داشته باشید. با این حال مراجعه به متخصص تغذیه توصیه میشود. متخصص میتواند با توجه به شرایط خاص شما یک برنامه غذایی برای کنکور به شما بدهد.
ارسال پاسخ