معرفی 12 عامل تاثیرگذار در انتخاب رشته صحیح در کنکور
هر فردی در هر مرحله از زندگی خود باید درباره مسائل مختلفی تصمیم بگیرد و انتخابی مناسب داشته باشد؛ زیرا یکی از وظایف مهم در زندگی هر فرد، انتخاب است. پس هر کس با انتخاب خود، مسیر زندگی و سرنوشت خود را انتخاب میکند. درواقع انسان آزاد آفریده شده و اختیار دارد هر آنچه را که مناسب میداند انتخاب کند.
در کشور ما، یکی از انتخابهای حساس در زندگی هر فردی، لحظه انتخاب رشته کنکور است. با توجه به میزان اهمیت این انتخاب، باید قبل از انجام این کار اطلاعات لازم را درباره عوامل مهم و تاثیرگذار در انتخاب رشته صحیح کنکور کسب کنید. اگر در مرحله انتخاب رشته هستید یا قرار است بهزودی این کار را انجام دهید، ادامه این مطلب را از دست ندهید.
آشنایی با عوامل موثر در انتخاب رشته صحیح کنکور
بهطورکلی عوامل مختلفی روی انتخاب رشته برای دانشگاه تاثیرگذار هستند که برخی از این عوامل به جامعه و برخی از آنها به خود فرد بستگی دارند. از مهمترین عوامل موثر بر انتخاب رشته صحیح کنکور میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
آشنایی با عوامل موثر در انتخاب رشته تحصیلی
علاقه فرد
یکی از مهمترین موارد که باید هنگام انتخاب رشته کنکور به آن توجه داشت، علاقه است. علاقه و تمایل به هر رشتهای باعث افزایش انگیزه فرد و در نهایت موفقیت وی میشود. پس برای جلوگیری از پشیمانی در آینده، ترک تحصیل و موفق شدن در رشته تحصیلی باید قبل از انتخاب رشته برای دانشگاه، رشتههای موردعلاقه خود را شناسایی کنید و درنهایت، هنگام انتخاب رشته کنکور آنها را در نظر بگیرید.
یکی از موارد بسیار مهم در انتخاب رشته تحصیلی علاقه فرد است
شناخت رشته تحصیلی و مراکز آموزشی
دومین عامل موثر در انتخاب رشته صحیح کنکور شناخت مراکز آموزشی و رشتههای تحصیلی است. آگاهی داشتن و شناخت رشته تحصیلی در فرد انگیزه ایجاد میکند. ممکن است در ابتدا نسبت به دانشگاه یا رشته خاصی علاقه داشته باشید، اما در حین تحصیل متوجه شوید که انتخاب شما اشتباه بوده است. علت این امر، نداشتن آگاهی کافی و اطلاعات لازم درباره مراکز آموزشی و رشتههای تحصیلی، پیش از انتخاب رشته است.
توانایی علمی
یکی دیگر از عوامل موثر در انتخاب رشته برای دانشگاه، سنجش توانایی علمی است. در حال حاضر تعداد داوطلبان، کمتر از ظرفیت دانشگاههاست؛ پس تمامی داوطلبان توانایی ادامه تحصیل در دانشگاه را دارند. بنابراین بایستی برای سنجیدن توانایی، داوطلبان در آزمون شرکت کنند تا اجازه ورود به رشتههای تحصیلی خاص را داشته باشند.
با توجه به اینکه همه افراد توانایی ورود به دانشگاه را ندارند، برای ورود باید تواناییهای آنها مورد ارزیابی قرار گیرد. به بیان دیگر یکی از مهمترین ملاکها برای انتخاب رشته کنکور علاوه بر علاقه فرد، توانایی علمی و ذهنی او برای تحصیل در رشته انتخابی است.
بالا بردن توانایی علمی برای پذیرفته شدن در آزمون ورودی دانشگاه
توان اقتصادی خانوادهها
یکی دیگر از عوامل موثر در انتخاب رشته کنکور، توان اقتصادی خانواده است. برخی از اوقات احتمال دارد دانشجو در دانشگاه شهر دیگری پذیرفته شود و برای ادامه تحصیل به آنجا سفر کند. از سوی دیگر هزینه تحصیل در رشتههای مختلف، با یکدیگر تفاوت دارد. بهعنوان مثال برای تحصیل در دانشگاههای غیرانتفاعی یا شبانه باید وضعیت اقتصادی خانواده مناسب باشد.
امکانات مراکز آموزشی
قبل از انتخاب رشته برای دانشگاه باید درباره امکانات مراکز آموزشی اطلاعات لازم را کسب کنید. بسیاری از مراکز آموزشی به دانشجویان خود امکانات مناسبی ارائه میدهند. بهعنوان مثال برای افرادی که از شهرهای دیگر به دانشگاه میآیند، خوابگاه دانشجویی در نظر میگیرند و در بعضی از موارد بن کتاب یا کمک هزینه تحصیلی به آنها میدهند؛ اما برخی از دانشگاهها توانایی ارائه این امکانات را ندارند. پس هنگام انتخاب رشته کنکور و انتخاب محل تحصیل باید به این موضوع توجه داشته باشید.
آینده شغلی
بیشک یکی از مهمترین نکات برای انتخاب رشته صحیح کنکور توجه به آینده شغلی است. اکثر داوطلبان قبل از انتخاب رشته برای دانشگاه به فکر بازار کار آن رشته و افزایش احتمال اشتغال پس از فارغالتحصیل شدن هستند. بهطورکلی همه رشتههای تحصیلی، وضعیت شغلی یکسانی ندارند.
برای مثال، احتمال دارد بازار کار برخی از رشتهها اشباع شده باشد. از سوی دیگر ممکن است برخی از رشتههای تحصیلی به دلایلی مانند احساس نشدن ضرورت یا شناخته نشدن آنها در حال حاضر، زمینه شغلی مناسبی نداشته باشند. از طرفی باید در هنگام انتخاب رشته کنکور، واقعبین باشید و از تعصب با احساسات افراطی دوری کنید.
قبل از انتخاب رشته باید به آینده شغلی توجه داشته باشید
هدف داوطلب
برای تحصیل و انتخاب رشته برای دانشگاه باید هدفتان را مشخص کنید. برخی از افراد اینگونه تصور میکنند که باید تا آخرین مقطع تحصیلی ادامه دهند و به بیان دیگر تا انتهای مسیر را طی کنند. بعد از تعیین هدف، داوطلب باید به رشته موردنظر نیز توجه کند؛ چراکه در برخی از رشتهها امکان ادامه تحصیل وجود ندارد و فرد یا باید از تحصیلات تکمیلی صرفنظر کند یا به کشورهای دیگر مهاجرت کند.
هدف بعضی افراد از شرکت در کنکور هم ممکن است انجام ندادن یا بهتعویق انداختن برخی رویدادها باشد؛ مثلا بسیاری از پسران با تحصیل در مقاطع بالاتر یا اخذ بورسیه از موسسات مختلف سعی دارند خدمت سربازی را بهتعویق بیندازند یا از آن معاف شوند؛ پس برای ورود به دانشگاه تمام تلاش خود را میکنند.
قبل از انتخاب رشته باید هدف خود را مشخص کنید
سهمیه پذیرش
در اکثر رشتهها، درصد بالایی از گزینش دانشجو به افراد بومی در ناحیه یا استان تعلق دارد. برای مثال حدود 70 درصد ظرفیت رشتههای پزشکی دانشگاهها در هر ناحیه برای داوطلبان آنجا بوده و 30 درصد آن برای دانشجویان دیگر آزاد است. پس پیشنهاد میکنیم که داوطلبان برای انتخاب رشته صحیح کنکور از انتخاب رشتههای تحصیلی در خارج از مناطق بومی خودداری کنند.
به بیان دیگر با انتخاب رشته کنکور و انتخاب در مناطق بومی، شانس پذیرفته شدن در رشته و دانشگاه در استان یا شهر محل زندگی خود، بسیار بیشتر از استانها و شهرهای دیگر است.
آزادی عمل
یکی دیگر از موارد مهم در انتخاب رشته برای دانشگاه داشتن آزادی عمل است؛ به این معنی که در برخی از موارد احتمال دارد اطرافیان در روند انتخاب رشته کنکور دخالت کنند یا داوطلب را مجبور به انتخاب رشتهای خاص کنند. توجه داشته باشید که هنگام انتخاب رشته میتوانید از پیشنهادات و تجربیات افراد دیگر استفاده کنید، اما نباید بهاجبار یا اصرار دیگران، رشته تحصیلی خود را انتخاب کنید؛ زیرا همانطور که گفته شد، مهمترین عامل در انتخاب رشته برای دانشگاه، علاقه شما به رشته مورد نظر است.
بهطورکلی عوامل موثر بسیاری میتوانند در انتخاب رشته صحیح کنکور تاثیر داشته باشند که در این مطلب به بررسی برخی از آنها پرداختیم. از سایر عوامل میتوان به ویژگیهای شخصیتی، استعداد و هوش داوطلب، عوامل اجتماعی و بیرونی و موارد دیگر اشاره کرد.
داشتن آزادی عمل در هنگام انتخاب رشته بسیار اهمیت دارد
سخن پایانی
در این مطلب سعی کردیم به بررسی عوامل موثر بر انتخاب رشته صحیح کنکور و انتخاب رشته برای دانشگاه بپردازیم. یکی از موارد بسیار مهم در هنگام انتخاب رشته کنکور توجه به علاقه داوطلب است، اما در کنار آن باید به استعداد، مراکز تحصیلی، آینده شغلی، آزادی عمل و… هم توجه داشته باشید.
ارسال پاسخ