معرفی رشتۀ بینایی‌سنجی، گرایش، بازار کار

معرفی رشتۀ بینایی‌سنجی، گرایش، بازار کار

رشتۀ بینایی­‌سنجی یک رشتۀ حوزه بهداشتی و پزشکی است که به تشخیص، ارزیابی و درمان اختلالات بینایی می‌پردازد. بینایی­‌سنجی با استفاده از ابزارها و تکنیک‌های خاص، بررسی و اندازه‌گیری قدرت بینایی فرد را انجام می‌دهد. این رشته شامل تشخیص و تصحیح اختلالات بینایی شامل کوتاه‌بینی، دوربینی، آستیگماتیسم (اختلالات عدسی) و اختلالات بینایی دید در افراد مختلف است.

البته ظرفیت پذیرش این رشته بسیار محدود است و در کل کشور حدودا 100 نفر پذیرش دارد. پس بهتر است رشته‌های دیگر را هم در لیست 150 تایی خود بچینید.

ماهیت رشتۀ بینایی­‌سنجی

بینایی­‌سنجی به­‌عنوان اصلی‌ترین روش برای تشخیص و اندازه‌گیری بینایی استفاده می‌شود. این فرایند شامل اجرای آزمون‌های بینایی جهت تشخیص هرچه دقیق‌تر میزان بینایی فرد است. در این آزمون‌ها، از ابزارها و تکنیک‌های مختلفی مانند کارت‌های چشمی، عینک‌های ارزیابی، چشمومتر و سایر تجهیزات استفاده می‌شود.

بینایی‌­سنجی همچنین شامل تعیین نیاز به عینک یا لنزهای محافظتی است. زمانی که در حین بررسی بینایی شخصی اختلالی تشخیص داده می‌شود، متخصص بینایی­‌سنجی نیازهای بینایی فرد را تعیین کرده و به او عینک یا لنز مناسب را پیشنهاد می‌دهد.

بینایی‌­سنجی معمولاً توسط اپتومتریست‌ها یا متخصصین بینایی­‌سنجی انجام می‌شود. آن­ها می‌توانند در مطب‌­های بینایی‌سنجی مستقل یا در بیمارستان‌ها، مراکز بهداشتی و درمانی و کلینیک‌های چشم پزشکی فعالیت کنند.

ادامه تحصیل و گرایش‌ها

رشتۀ بینایی‌سنجی یا اپتومتری به مطالعه و اندازه‌گیری وضعیت بینایی افراد و ارائه خدمات بهداشت بینایی اختصاص دارد. این رشته مرتبط با تشخیص و تحلیل مشکلات بینایی و ارائه راهکارهای بهینه جهت اصلاح وضعیت بینایی افراد است. در ادامه، برخی از گرایش‌های مهم در رشتۀ بینایی‌سنجی را ذکر می‌کنیم:

خواندن  معرفی رشتۀ زبان و ادبیات فارسی

۱. نورپردازی و اپتومتری پزشکی:

در این گرایش، بررسی و تشخیص مشکلات بینایی افراد و نیازمندی‌های نورپردازی و عینک‌سازی آن­ها به­‌عنوان اصلی‌ترین بخش این رشته محسوب می‌شود. تخصص‌هایی مانند تجویز عینک، لنزهای تماسی، ارتوکراتولوژی، و مطالعه علمی عینک‌ها در این گرایش مورد بررسی قرار می‌گیرند.

۲. بینایی کودکان:

به مطالعه وضعیت بینایی کودکان و تشخیص مشکلات بینایی در این گروه سنی می‌پردازد. ارزیابی‌های بینایی در کودکان و تجویز راهکارهای مناسب جهت بهبود بینایی و پیشگیری از مشکلات بینایی طی دوره‌های رشد و تکاملی، جزو موضوعات مورد توجه این گرایش است.

۳. اپتومتری سنجشی و ابزارهای تشخیصی:

این گرایش به مطالعه و استفاده از ابزارهای تشخیصی مدرن برای تشخیص و اندازه‌گیری دقیق مشکلات بینایی افراد می‌پردازد. استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته جهت تشخیص بیماری‌های چشمی و ارزیابی بینایی مؤثر از جمله وظایف این گرایش است.

۴. اپتومتری عمومی:

بررسی و تشخیص وضعیت بینایی افراد عمومی و ارائه راهکارهای بهبود بینایی به غیربیماری‌های چشمی مرتبط می‌شود. همچنین، توصیه‌های مناسب در انتخاب عینک و لنز‌های تماسی جهت کمک به بهبود کیفیت بینایی نیز در این گرایش دارای اهمیت است.

۵. اپتومتری ویژه ناشنوایان:

به بررسی وضعیت بینایی افراد ناشنوا و تحقیق در زمینه راهکارهای بهبود بینایی در این گروه اختصاص دارد. استفاده از تکنولوژی‌ها و ابزارهای مناسب جهت افزایش امکانات بینایی در ناشنوایان جزو موضوعات این گرایش است.

طرح اختیاری بینایی­‌سنجی

گذراندن طرح 2 ساله رشتۀ بینایی­‌سنجی اختیاری است. اما در صورتی که بخواهید مطب مستقل تأسیس کنید، باید طرح را بگذرانید. طرح 2 ساله حقوق و مزایای خود را دارد و جزو سابقه اشتغال محسوب می‌شود.

خواندن  معرفی رشتۀ زیست‌شناسی جانوری، گرایش، بازار کار

فضای کاری و آیندۀ شغلی

رشتۀ بینایی‌­سنجی فرصت‌های شغلی گسترده‌ای در بخش بهداشتی و پزشکی دارد. برخی از فضاهای کاری و آیندۀ شغلی در این رشته عبارتند از:

  • تأسیس مطب مستقل: به­‌عنوان یک بینایی­‌سنج، شما می‌توانید یک مطب بینایی‌­سنجی مستقل تأسیس کنید. در این مطب، میزان بینایی افراد را ارزیابی کرده، عیوب انکساری و دیگر مشکلات بینایی را تشخیص داده و لنزها یا عینک‌های مناسب را توصیه کنید.
  • مشاور در زمینه عیوب انکساری و بهداشت چشم: می‌توانید به­‌عنوان مشاور در زمینۀ عیوب انکساری و بهداشت چشم فعالیت کنید. در این نقش، شما می‌توانید به محیط‌های آموزشی، خدماتی و صنعتی مراجعه کرده و مشکلات بینایی افراد را تحلیل کنید و راهکارهای مناسب را پیشنهاد دهید.
  • مسئول بخش بینایی در مراکز استخدامی و نظامی: در بیمارستان‌ها، مراکز بهداشتی و درمانی، مراکز استخدامی یا نظامی، می‌توانید به­‌عنوان مسئول بخش بینایی فعالیت کنید. در این نقش، شما مسئول بررسی و ارزیابی بینایی افراد در این مراکز هستید و لازمه‌های بینایی آن­ها را تعیین و راهکارهای مناسب را پیشنهاد می‌دهید.
  • فعالیت در اورژانس برای انجام کمک‌های اولیه چشمی: با تخصص خود در زمینه بینایی‌­سنجی، می‌توانید در تیم‌های اورژانس فعالیت کنید و در مواقع اضطراری کمک‌های اولیه چشمی را ارائه دهید. این شامل تشخیص و درمان اولیه عیوب انکساری، خارج­‌شدن بدنه‌های خارجی از چشم و سایر مشکلات اورژانسی چشمی است.

مهارت‌های لازم برای موفقیت در رشتۀ بینایی­‌سنجی

  1. صبر و حوصله بالا: به‌­عنوان بینایی‌­سنج، شما نیاز دارید تا با صبر و حوصله بالا، آزمون‌های بینایی را انجام دهید و نتایج را به دقت تحلیل کنید. صبر و تمرکز برای تعیین نمرۀ چشم و ارزیابی دقیق بینایی افراد بسیار مهم است.
  2. دقت بالا: بینایی‌­سنجی به میزان دقت بالا نیاز دارد. شما باید توانایی داشته باشید ابزارها و تجهیزات بینایی‌­سنجی را به‌­درستی استفاده کنید و نتایج را با دقت اندازه‌گیری کنید. همچنین، در تطبیق عینک یا لنزها نیز دقت و دانش فنی لازم است.
  3. تسلط به دروس فیزیک (نور) و زیست: مفاهیم فیزیک در زمینه نور و اپتیک برای بینایی‌­سنجی بسیار حائز اهمیت هستند. تسلط به قوانین نورشناختی، اصول علم نورشناسی و فهم عملکرد چشم به موفقیت شما کمک می‌کند. همچنین، دانش در زمینۀ زیست­‌شناسی چشم و عملکرد آن نیز برای تشخیص و درمان اختلالات بینایی ضروری است.
  4. مهارت‌های ارتباطی: شما باید توانایی خوبی در برقراری ارتباط با بیماران داشته باشید. باید قادر باشید اطلاعات را به شیوه‌ای واضح و قابل فهم بیان کنید و به بیماران درباره نتایج آزمون بینایی و راهکارهای درمانی توضیح دهید.
  5. مهارت‌های مشاوره و تفسیر: برای تشخیص و تصحیح اختلالات بینایی، شما نیاز دارید تا مهارت‌های خوبی در مشاوره و تفسیر نتایج بینایی داشته باشید. باید بتوانید به مشکلات بینایی افراد راهنمایی کنید و راهکارهای مناسب را به آن­ها پیشنهاد دهید.
خواندن  ترفندهای ضرب تند و تیز اعداد بیش از دو رقم در عدد 11 (بخش دوم)

 

نویسنده: تیم مشاوره مقدم _ فاطمه دهقانپور