راهنمای جامع یادگیری سریع

10 تکنیک یادگیری سریع در حین مطالعه

زندگی در دنیای مدرن امروز، نیازمند کسب دانش در زمینه‌های مختلف و داشتن برنامه مطالعاتی دقیق و مشخص است. برخی از افراد هنگام مطالعه، زمان طولانی را صرف یادگیری مطالب می‌کنند. اما در مقابل، گروه دیگری، خیلی سریع مطالب را تجزیه و تحلیل می‌کنند و به حافظه می‌سپارند. آیا این برتری، یک ویژگی ذاتی است یا اینکه در اثر تکرار و تمرین حاصل می‌شود؟ واقعیت این است که توانایی یادگیری سریع، یک مهارت اکتسابی است.

اگر می‌خواهید با افزایش سرعت یادگیری مطالب، توانایی‌های خود را گسترش دهید و اطلاعات جدید را به‌خوبی درک و تحلیل کنید، فقط کافی است چند راهکار ساده یاد بگیرید. در این مطلب قصد داریم 10 تکنیک کاربردی را به شما آموزش دهیم تا با کمک آن‌ها بتوانید در مدت زمان کوتاهی که به مطالعه اختصاص می‌دهید، به‌سرعت مطالب جدیدی را یاد بگیرید.

1. مهارت تندخوانی

تندخوانی یک شیوه کارآمد و موثر است که سرعت پردازش مغز و به‌خاطر سپردن مطالب حین مطالعه را افزایش می‌دهد و موجب یادگیری سریع می‌شود.

تندخوانی به‌معنای خواندن طوطی‌وار مطالب نیست. بهترین شیوه به ‌این ‌صورت است که وقتی می‌خواهید مطلبی را بخوانید، ابتدا یک بار تمام متن را روزنامه‌وار بخوانید و مفهوم کلی آن را به خاطر بسپارید. در این مرحله لازم نیست متن را تحلیل یا بخش‌هایی از آن را حفظ کنید؛ تنها هدف روخوانی کل متن، این است که آشنایی نسبی با مفاهیم کلی داشته باشید و در مرحله بعدی مطالب را با جزئیات مطالعه کنید.

برای افزایش تمرکز در دور دوم مطالعه بهتر است زیر مطالب مهم خط بکشید و مفاهیم هر پاراگراف یا صفحه را در یک یا دو جمله خلاصه کنید. درصورتی‌که ذهن خود را درگیر کلمات نکنید، می‌توانید توانایی درک مطلب بالایی داشته باشید و مفاهیم را به‌خوبی به حافظه بسپارید.

خواندن  معرفی رشتۀ روابط عمومی، بازار کار و فرصت‌های شغلی

2. انتخاب زمان  مناسب برای مطالعه

یکی از موارد بااهمیت برای یادگیری سریع، انتخاب زمان مناسب برای مطالعه و توجه به توانایی ذهنی است. هوشیاری هر فرد در ساعات خاصی از روز بیشتر است. برخی از افراد سحرخیز هستند و صبح‌ها توانایی بیشتری برای به‌حافظه سپردن مطالب دارند؛ درحالی‌که برخی دیگر از افراد شب‌ها را برای مطالعه ترجیح می‌دهند. با این حساب بهتر است هر فرد با توجه به برنامه معمول زندگی خود زمان ثابتی را به مطالعه اختصاص دهد.

3. انتخاب مکان اختصاصی برای مطالعه

اختصاص مکان ثابت به مطالعه، از مهم‌ترین تکنیک‌های یادگیری سریع است. وقتی مکان مشخص و ثابتی را در اختیار داشته باشید، با حضور در آن مکان مغز آماده یادگیری می‌شود؛ زیرا به آن مکان حالت شرطی پیدا می‌کند و هر وقت در آن فضا قرار می‌گیرید می‌داند که وقت یادگیری است.

4. شناسایی عوامل مختل‌کننده یادگیری

در صورتی که می‌خواهید سرعت یادگیری را بالا ببرید، باید عواملی را که حواس شما را از مطالعه پرت می‌کنند، حذف کنید. استفاده از گوش تلفن همراه یکی از رایج‌ترین عواملی است که موجب حواس‌پرتی می‌شود. پس قبل از شروع مطالعه، گوشی خود را خاموش کرده یا آن را از خود دور کنید. موارد دیگری مانند رفت و آمد افراد مختلف به مکان مطالعه یا روشن بودن تلویزیون، باعث کم شدن تمرکز و پایین آمدن قدرت و سرعت یادگیری می‌شود.

بد نیست بدانید، شرایط محیط مانند دمای نامناسب، سروصدا و مناسب نبودن نور محیط هم می‌توانند به‌عنوان عامل مزاحم، سرعت یادگیری را تحت‌تاثیر قرار دهند.

5. استفاده از تصویرسازی

فقط پیدا کردن زمان و مکان مناسب برای یادگیری کافی نیست. شما باید با تکنیک‌ها و اصولی هم آشنا باشید که با کمک آن‌ها مطالبی را که آموخته‌اید در ذهن خود تثبیت کنید و توانایی مغز را برای بالابردن سرعت یادگیری افزایش دهید.

خواندن  معرفی رشتۀ مدیریت مالی، گرایش‌ها، بازار کار، توانایی‌ها

استفاده از تصویرسازی، پیشنهاد بسیار مناسبی است که به شما کمک می‌کند تا ظرفیت و سرعت یادگیری مغز را افزایش دهید.

در این شیوه لازم است مطالبی را که یادگرفته‌اید به‌صورت یک الگو درآورید. حتی می‌توانید مطالب را با تصویرهایی ترکیب کنید تا مغز به‌راحتی آن‌ها را تجزیه و تحلیل کند و با سرعت بالاتری به خاطر بسپارد. روش‌هایی مانند کشیدن جدول و رسم نمودارهای درختی از بهترین شیوه‌های پیشنهادی است که می‌تواند موجب یادگیری سریع شود.

6. تمرین پس از یادگیری

یک اصل مهم که باید همواره به‌خاطر داشته باشید این است که یادگیری موثر، فرایندی مستمر است. یعنی وقتی با توانایی ذهنی خود آشنا شدید باید آن را به عادت تبدیل کنید. دارن هاردی در کتاب اثر مرکب ادعا می‌کند اگر بتوانید یادگیری را تکرار کنید و آن را به عادت تبدیل ‌کنید، می‌توانید انتظار داشته باشید رشته‌های عصبی در مغز شکل بگیرند و یادگیری سریع اتفاق بیفتد.

تمرین و تکرار مستمر موجب تقویت کارایی مغز می‌شود و سرعت یادگیری را بالا می‌برد. پس بعد از مطالعه، مرور آموخته‌ها را از قلم نیندازید و آن‌‌ها را به چالش بکشید. بهترین راه این است که از شیوه پرسش و پاسخ استفاده کنید. یعنی هر مطلبی را که می‌خوانید، به‌صورت ‌فعالانه اطلاعات خود را مورد سنجش قرار دهید و هر قسمتی را که فکر می‌کنید تسلط کافی به آن ندارید، مجدداً مطالعه کنید.

7. اشتراک‌گذاری آموخته‌ها با دیگران

یکی از راه‌های یادگیری سریع و تثبیت آموخته‌ها اشتراک‌گذاری مطالب با دیگران است. وقتی مطلبی را که یادگرفته‌اید برای دیگران توضیح می‌دهید یا راجع‌به آن گفتگو می‌کنید، می‌توانید از تثبیت آن در ذهن خود اطمینان داشته باشید.

خواندن  6 تکنیک مدیریت زمان در کنکور

پس درباره هر پاراگراف یا بخشی که مطالعه می‌کنید، با دوستان خود تبادل نظر کنید و نکات اصلی آن را تحلیل کنید. این اقدام موثر می‌تواند موجب بالابردن سرعت یادگیری شود.

8. استفاده از کدگذاری بین آموخته‌ها

ایجاد ارتباط بین آموخته‌های قبلی و جدید از روش‌های موثری است که باعث می‌شود بتوانید مطالب را با سرعت بالایی به حافظه بسپارید. به‌طور مثال می‌توانید عبارات را با کلمات مخفف به‌خاطر بسپارید یا برای ایجاد ارتباط بین بخش‌های مختلف متن، کد‌هایی را انتخاب کنید تا بتوانید آن‌ها را به ذهن بسپارید.

9. استفاده از روش‌های ترکیبی برای یادگیری سریع

یکی از عواملی که موجب یادگیری سریع می‌شود، انتخاب شیوه یادگیری است. شما می‌توانید مطالب را به‌ شیوه‌های مختلف ویدئویی، صوتی یا با مطالعه از روی کتاب یاد بگیرید. با اینکه هرکدام از این روش‌ها به‌تنهایی در یادگیری تاثیر دارند، اما ترکیب این روش‌ها با هم، علاوه بر بالابردن بازدهی یادگیری، موجب کوتاه کردن بازه‌ی زمانی آموزش هم می‌شود.

10. سبک زندگی سالم برای تقویت یادگیری سریع

تحقیقات مختلف نشان داده که عملکرد مناسب مغز در گرو سبک زندگی سالم و استراحت کافی است. کسانی که رژیم غذایی سالم دارند، میوه و سبزیجات بیشتری مصرف می‌کنند و چربی، شکر و فست فود نمی‌خورند، از همه ‌مهم‌تر، خواب کافی دارند و ورزش می‌کنند، هنگام مطالعه، مطالب را با سرعت بیشتری یاد می‌گیرند.

جمع‌بندی

یکی از چالش‌های یادگیری مطالب، بالابردن سرعت و ظرفیت ذهنی است. در این مطلب سعی کردیم بهترین شیوه‌های یادگیری سریع را به شما آموزش دهیم. امیدواریم با استفاده از این تکنیک‌ها، بتوانید تمرکز خود را افزایش دهید و مطالب بیشتری را به حافظه خود بسپارید.

نویسنده: کلاسینومگ