8تکنیک مدیریت زمان برای مطالعه و درس خواندن
در روند مطالعه و درس خواندن، مدیریت زمان اهمیت بسیار زیادی دارد. اگر نتوانید در طول مطالعه، زمان خود را مدیریت کنید، بازدهی کافی و مناسبی حاصل نمیشود و نمیتوانید از مطالعات خود نتایج مطلوبی بگیرید. مدیریت زمان برای مطالعه طاقتفرسا و دشواری نیست؛ بلکه شما میتوانید با رعایت برخی نکات و تمرین تکنیکهای اصلی در این زمینه به بهترین شکل طبق برنامهریزی مشخص بهصورت مدیریت شده در یک بازه زمانی مشخص آن را انجام دهید. در این مطلب قصد داریم تکنیکهای مدیریت زمان برای درس خواندن و مطالعه را مورد بررسی قرار دهیم و تمام نکات مهم را به شما بگوییم تا بتوانید به بهترین شکل در مسیر رسیدن به اهداف خود پیش بروید و موفق عمل کنید.
طراحی و تدوین یک تقویم مطالعاتی
یکی از مهمترین اقداماتی که با هدف مدیریت زمان برای مطالعه باید انجام دهید، طراحی و تدوین یک تقویم مطالعاتی است. تقویمهای مطالعاتی معمولاً بر اساس ترمهای درسی در بازههای زمانی دو تا سه ماهه در نظر گرفته میشوند و بر طبق آنها فرد، نقشه راه کلی مطالعه خود در طول این زمان را مشخص میکند. داشتن یک الگوی بلندمدت و مشخص باعث میشود تا بدانید که در هر روزی چه برنامه مطالعاتی را در پیش دارید و باید به آن عمل کنید. اگر هنگام درس خواندن با سردرگمی و ابهام در اجرای برنامه خود مواجه نشوید، میتوانید دقیقتر و بهتر زمان مطالعات خود را مدیریت کنید. داشتن یک تقویم مطالعاتی، قدم اول مدیریت زمان برای درس خواندن است.
شما باید در تقویم مطالعاتی خود زمان انجام تکالیف، زمان حضور در کلاسهای مدرسه و کلاسهای فوق برنامه، زمان استراحت و تعطیلات و همچنین زمان پرداختن به فعالیتهای غیردرسی را مشخص کنید. توجه داشته باشید که منعطف و قابل اجرا بودن تقویم مطالعاتی اهمیت بسیار زیادی دارد و در صورت برنامهریزی غلط و بیش از حد توان خود، بعد از مدت کوتاهی، برای اجرای برنامه تعیینشده با مشکل مواجه میشوید.
تنظیم برنامه روزانه و هفتگی
در راستای تعیین کلی تقویم مطالعاتی با هدف مدیریت زمان برای درس خواندن، شما باید یک برنامه هفتگی و روزانه را نیز برای خودتان تعریف کنید. تنظیم برنامه روزانه و هفتگی برای پرداختن به فعالیتهای مطالعاتی در کوتاهمدت تاثیرگذار است و نباید از آن غافل شوید. از آنجایی که درس خواندن فقط به مطالعه ختم نمیشود و در این مسیر شما باید به فعالیتهای دیگری مانند انجام تکالیف، تست زدن، شرکت در کلاسهای درسی و مواردی از این قبیل هم بپردازید، پس نیاز است با توجه به شرایط روزانه و هفتگی خود، یک برنامه دقیق متشکل از زمان انجام فعالیتهای مختلف را تنظیم کنید.
در تعیین برنامه روزانه، به کلاس درسی و تکالیف مدرسه توجه داشته باشید تا این عوامل تداخلی در روند مطالعاتی شما ایجاد نکنند. همچنین باید برای اوقات فراغت و پرداختن به فعالیتهای غیردرسی خود نیز برنامهریزی داشته باشید و بر طبق آن عمل کنید. به علاوه باید بررسی کنید که چه مباحث و تکالیفی در طی هفته جا ماندند و نتوانستید به آنها بپردازید. سپس موارد را برای برنامه هفتگی و روزانه هفته بعد خود در نظر بگیرید. پیشنهاد میکنیم که آخر هر هفته را به انجام تکالیف و مطالعه مباحث جانبی و کماهمیتتر اختصاص دهید. به این صورت میتوانید برنامه خود را با در نظر گرفتن مدیریت زمان برای مطالعه تنظیم کنید.
توجه داشته باشید که در برنامه روزانه میبایست زمان مشخصی را به مطالعه مباحث تدریسشده جدید در همان روز اختصاص دهید. با این کار نیاز نیست تا در روزها و هفتههای بعد زمان زیادی را به مطالعه مجدد این درسهای جدید اختصاص دهید؛ بلکه با یک مرور کلی و اختصاص زمان کمی، تمام مطالب برایتان تداعی خواهد شد. پس در روند درس خواندن به این مورد توجه ویژهای داشته باشید.
اولویتبندی و ارزشگذاری موارد مختلف
یکی دیگر از تکنیکهای مدیریت زمان برای مطالعه و درس خواندن که باید به آن توجه ویژهای داشته باشید، اولویتبندی کردن موارد است. بهعنوان مثال شما باید ارزشگذاری کنید که آیا بهتر است در یک بازه زمانی دو ساعته در ابتدای هفته به انجام تکالیف مدرسه خود بپردازید یا آن زمان را به تست زدن اختصاص دهید. با اولویتبندی و ارزشگذاری موارد مختلف میتوانید تسلط بیشتری بر زمان خود داشته باشید و به بهترین شکل پیش بروید. بهطورکلی پیشنهاد میشود که ابتدا دروس سخت و پرحجمتر را اولویت قرار دهید؛ چراکه این دروس انرژی و وقت بیشتری را از شما میگیرند و بعد از اتمام آنها، میتوانید با صرف انرژی کمتری به مواردی مثل انجام تکالیف مدرسه یا مرور مباحث تدریسشده آن روز بپردازید. با اولویت بندی دروس خود میتوانید بر روند مدیریت زمان برای مطالعه، تاثیر بگذارید.
استفاده از منابع مفید و مناسب
در راستای مدیریت زمان برای درس خواندن حتما باید از منابع مفید و مناسب استفاده کنید و به دنبال منابع متفرقه نروید. استفاده از منابع مفید و معتبر سبب میشود درباره یک مبحث دچار ابهام و سردرگمی نشوید و مجبور نباشید به منابع مختلف دیگر مراجعه کنید. همچنین منابع مناسب، اطلاعات مورد نیازتان را در خود جای دادهاند و شما میتوانید با گذر از مباحث غیرضروری و بیاهمیت در آن مبحث درسی، بر روی نکات و موارد مهم و اصلی تمرکز داشته باشید. بنابراین از اعتبار منابع مورداستفاده خود اطمینان کافی حاصل کنید تا بتوانید در مدت زمان تعیینشده در برنامه خود مطالعات مفید و کارآمدی داشته باشید.
در مطالعه وسواس به خرج ندهید
برای اینکه بتوانید مدیریت زمان برای درس خواندن داشته باشید، باید از وسواس داشتن هنگام مطالعه پرهیز کنید؛ به این معنا که نیازی نیست مبحث موردنظر را بهصورت خط به خط و چند مرتبهای مطالعه کنید تا سریعتر در ذهن شما بنشیند؛ بلکه میتوانید با یک روند مطالعه متعادل با صرف زمان کمتری، کلیت مبحث درسی مورد نظر خود را متوجه شوید. بعد از آن میتوانید در برنامه هفتگی خود زمان مشخصی را به مرور آن درس اختصاص دهید. به این صورت، مبحث موردنظر، سریعتر و با یک مطالعه جزئی در ذهنتان تثبیت خواهد شد. پس این فرض که اختصاص زمان زیاد برای مطالعه یک مبحث، باعث یادگیری سریعتر شما خواهد شد، اشتباه است. در واقع یادگیری دقیق یک مبحث و سپردن آن به حافظه بلندمدت با استمرار در مطالعه و مرور هر مبحث حاصل میشود و نمیتوانید با یک بار مطالعه چنین انتظاری داشته باشید. گاهی اوقات به منظور مدیریت زمان برای درس خواندن، نباید به دنبال تکنیک خاصی باشید و با همین موارد ساده مثل وسواس نداشتن، زمان را کنترل و مدیریت کنید.
در راستای نداشتن وسواس فکری برای مطالعه، اگر بهخاطر اتفاقات مختلف مثل یک مهمانی، مریضی و… تداخلی در برنامه شما ایجاد شد، نگرانی و استرس به خودتان راه ندهید. شما میتوانید بعد از حل شدن مشکلات و گذشتن از اتفاقات پیشآمده، دوباره یک برنامه هفتگی و روزانه را برای خودتان تنظیم کنید. همچنین اگر نیاز باشد با درنظرگرفتن بازههای زمانی مشخص برای مباحث عقبافتاده، روند مطالعاتی خود را فشردهتر کنید. وسواس به خرج ندادن، تاثیر بسزایی بر روند مدیریت زمان برای مطالعه دارد.
شرکت در گروههای مطالعاتی
شرکت در گروههای مطالعاتی دیگر تکنیک مدیریت زمان برای مطالعه است که باعث میشود تا بتوانید سریعتر بر مباحث مختلف مسلط شوید و زمان کمتری را برای یادگیری آنها صرف کنید. در گروههای مطالعاتی، هر فرد مسئول یادگیری دقیق و با جزئیات یک مبحث میشود و در انتها باید به دیگر افراد حاضر در گروه آن مبحث را بهطور کامل توضیح و ارائه دهد. از این رو شما میتوانید با همکاری دیگر افراد حاضر در گروه مطالعاتی، هم به دیگران برای یادگیری بهتر کمک کنید و هم خودتان سریعتر مباحث را یاد بگیرید و در نتیجه از مطالعه چندینباره آن مبحث معاف شوید. پس با انجام این کار هم مدیریت زمان برای درس خواندن آسانتر میشود.
در اولویت قرار دادن تکالیف مدرسه
همانطور که در بخشهای قبل به آن اشاره کردیم، انجام تکالیف مدرسه هم جزو وظایف شما بهحساب میآیند و باید برای آنها نیز برنامهریزی داشته باشید. به همین دلیل نیاز است به منظور مدیریت زمان برای درس خواندن، در بیشتر مواقع تکالیف مدرسه خود را در اولویت قرار دهید و بعد از انجام آنها به مطالعه و تستزدن مشغول شوید. بهتعویقانداختن انجام تکالیف مدرسه باعث ذهنمشغولی شما در طی مطالعه میشود. همچنین اگر تکالیف را به بعد از مطالعه و تستزدن موکول کنید، مطمئنا خسته هستید و انجام تکالیف، انرژی زیادی از شما میگیرد و باعث خستگی مفرط میشود.
مدیریت زمان برای مطالعه = افزایش بازدهی و کسب نتیجه بهتر!
در این مطلب سعی کردیم بهطور کامل به تکنیکهای مدیریت زمان برای مطالعه بپردازیم و تمام نکات موردنیاز را به شما بگوییم. توجه به همین نکات و تکنیکهای ساده و درعینحال کاربردی، سبب میشود تا کنترل بیشتری بر زمان خود داشته باشید و بدون سردرگمی و مواجه شدن با چالشها و مشکلات متعدد بهصورت هفتگی و روزانه طبق یک برنامه مشخص پیش بروید. رعایت نکات مربوط به مدیریت زمان برای درس خواندن، سبب افزایش بازدهی ذهنی شما میشود و میتوانید در سریعترین زمان مباحث مورد نظر خود را مطالعه کنید و بدون نیاز به مطالعه مجدد یا صرف زمان بیشتر، با یک مرور جزئی مطالب را یاد بگیرید.
زمان شما ارزشمند است و باید با مدیریت زمان برای درس خواندن، به بهترین شکل از آن نهایت استفاده را ببرید.
نویسنده: کلاسینومگ
ارسال پاسخ