۱۰ عاملی که باعث پشت کنکور ماندن میشود
پشت کنکور ماندن و عبور از این مرحله که بسیاری آن را دروازه موفقیت در آینده میدانند، طی سالها به یکی از موضوعات چالشی برای دانشآموزان و خانوادههای آنها تبدیل شده است؛ تا جایی که تاثیرات روحی ناخواسته زیادی هم برای افراد بهدنبال داشته و ذهنهای بسیاری را درگیر خود میکند.
برای موفقیت در کنکور پیش از هر مورد دیگری لازم است از مشکلات این مسیر آگاه بوده و نسبت به رفع آنها اقدام کنید. تشخیص اینکه کدام مشکل از روش درس خواندن شما ریشه میگیرد و کدامیک مربوط به شرایط اطراف و نظام آموزشی است، بالاترین تاثیر را در این مورد دارد. پس از این مرحله و با برنامهریزی، تمرکز و تلاش ضمن حل این مشکلات بیشک به هدف خود رسیده و از سد کنکور عبور میکنید!
اما به راستی چه عواملی باعث عدم موفقیت در کنکور میشوند؟ و آیا پشت کنکور ماندن لزوما بهمعنای ضعف علمی و مشکلات ناشی از آن است؟
پشت کنکور ماندن و عواملی که در آن نقش دارند!
- تنوع بالای موارد سرگرم کننده و از بین رفتن تمرکز بر دروس: با وجود نقش مهمی که فناوری اینترنت در آسانتر کردن ارتباطات و دستیابی به منابع علمی دارد، اما از نقش موثر آن در اتلاف وقت و بر هم زدن تمرکز دانش آموزان و پشتکنکوریها هم نمیتوان و نباید غافل شد. اگر قصد دارید سد کنکور را بشکنید، پشت کنکور نمانید و موفق به ورود به یکی از دانشگاههای دلخواهتان شوید، لازم است. از صرف کردن فرصت طلایی مطالعه در شبکههای اجتماعی و سرگرمیهای تمامنشدنی فضای مجازی، لااقل برای مدتی صرفنظر کنید!
- سرعت عمل پایین: از آنجا که مدت زمان اجرای آزمون کنکور محدود است، داشتن سرعت عمل امتیاز بزرگی در این رقابت بهشمار میآید؛ تا جایی که کند بودن در پاسخگویی به سوالات و تست زدن را میتوان از دلایل مهم پشت کنکور ماندن گروه زیادی از داوطلبان عنوان کرد. در صورتی که از سرعت تستزنی خود راضی نیستید یا خواندن سوالات و درک آنها زمان زیادی از شما میگیرد، لازم است برای بالا بردن سرعت درک سوالات و پاسخگویی به آنها با شرکت در آزمونهای مختلف و مکرر، این مشکل را حل کرده و اعتماد به نفس خود را در این زمینه تقویت کنید.
- مشغلههای کاری، کمبود زمان مطالعه و مشکلات پشت کنکور: اشتغال به کار حتی بهصورت پاره وقت، فرصت مطالعه را بهطرز باورنکردنی محدود میکند. ضمن آنکه خستگی ذهنی و مشغله بالا بر قدرت یادگیری و حافظه تاثیر داشته و آن را محدود میکند. اگر زمان شما برای مطالعه در طول روز کم است و فکر میکنید پشت کنکور ماندن شما به این دلیل است، پیشنهاد میکنیم گزینه کم کردن کار برای مدتی تا رسیدن به هدف خود در کنکور را آزمایش کنید.
- رعایت نکردن اصل تعادل در مطالعه: لابد شما هم تاکنون افرادی را دیدهاید که کارهای خود را بدون تعادل و زمانبندی منسجم انجام میدهند. این مورد بهویژه هنگام مطالعه و در زمان آماده شدن برای کنکور بسیار مضر است و زحمات شما را به هدر میدهد. تلاش کنید درس خواندن شما از یک پیوستگی زمانی برخوردار باشد. بدون شک مطالعه منظم و در ساعات مشخص نتیجه بهتری از درس خواندن در دورههای نامنظم و ناپیوسته خواهد داشت. اگر نمیتوانید برای ساعات طولانی در هر روز درس بخوانید، سعی کنید میزان مطالعه خود را به ساعات محدود اما ثابتی در طول هفته و ماه تقسیم کرده و از این الگو بهطور منظم پیروی کنید تا سد پشت کنکور ماندن را شکسته و به مراحل بعدی موفقیت دست یابید.
- جدی نگرفتن رقبا و خودبزرگبینی: کمکاری و اختصاص ساعت ناکافی برای مطالعه دروس از دلایل مهم موفق نشدن در کنکور است. اگر میخواهید بین رقیبان خود در این مسابقه برنده شوید، آنها و این رقابت را دستکم نگیرید. همینطور سعی کنید توان علمی خود را به همان اندازه که هست برآورد کرده و از ایجاد تصویر اشتباه در مورد خود پرهیز کنید. مطمئن باشید برآورد توان واقعی، نخستین گام برای افزایش این توانایی نیز هست.
- عدم برنامهریزی منابع مطالعه و پراکندهخوانی: هر قدر هم شما برای مطالعه دروس کنکور تلاش کرده و زمان صرف کنید، در صورتی که منابع مطالعه خود را بهطرز صحیح و دستهبندی شده انتخاب نکرده باشید، پشت کنکور مانده و نخواهید توانست به نتیجه دلخواه و مورد نظر در این مسیر دست یابید. با توجه به بالا بودن تعداد و تنوع سوالات کنکور، لازم است مطالعه در مورد آنها نیز در شاخههای مختلف و با توجه به اولویت سوالات صورت گیرد.
- نبود اولویتبندی در ارزشگذاری مواد درسی: به همان نسبت که ضریب نمرات هر درس در سوالات کنکور مشخص و معلوم است، اهمیت به این ضرایب و ارزشگذاری و زمانبندی مناسب برای مطالعه آنها نیز در بالا بردن موقعیت رتبه شما و نتیجه نهایی موثر خواهد بود. به عبارت دیگر برای پیشگیری از پشت کنکور ماندن لازم است زمان ارزشمند خود را برای مطالعه دروس کنکور نسبت به ارزش و ضریب هر درس در کنکور تقسیمبندی کرده و از صرف بیمورد آن در سایر دروس جلوگیری کنید.
- عدم تهیه منابع لازم و کمک آموزشی: امروزه استفاده از منابع کمک درسی به بخش ثابتی از تحصیلات در دوران دبیرستان و آمادگی برای کنکور تبدیل شده است. عدم تهیه و استفاده از منابع معتبر کمک درسی در حالی که سایر رقبا از این امتیاز برخوردارند، میتواند شما را از دستیابی به رتبه لازم و قبولی در کنکور محروم کند.
- بهروز نبودن منابع درسی: اگر از اولین کنکور شما چند سال گذشته، لازم است برای جلوگیری از پشت کنکور ماندن تغییرات کتابهای درسی جدید را درک کرده و در مطالعات خود منظور کنید. در غیر این صورت از کنکور اولیها عقب مانده و تفاوت موجود در سوالات به ضرر شما تمام میشود. البته به یاد داشته باشید که تجربه شما در تستزنی که در کنکورهای قبل به دست آوردهاید، امتیاز بزرگی است که دانشآموزان جدید از آن محروم هستند.
- کیفیت پایین تحصیلی در دوران دبیرستان و ضعیف بودن پایه تحصیلی: باید در نظر داشت شرایط افراد در دوران تحصیل با یکدیگر فرق دارد. موضوعی که بر توان علمی آنها در این آزمون اثرگذار بوده و در صورت بی توجهی به یکی از عوامل مهم در پشت کنکور ماندن تبدیل میشود. در صورتی که دوران تحصیلی خود با چنین شرایطی گذراندهاید، برای جبران این موضوع میتوانید با استفاده از منابع درسی و کمک آموزشی موجود ضمن رفع کمبودهای موجود بنیه درسی خود را تقویت کنید.
پشت کنکور ماندن: شکست یا توفیق اجباری؟
تلاش برای موفقیت در کنکور و ورود به دانشگاه به شکلهای مختلفی صورت میگیرد. شاید باور این موضوع قدری مشکل باشد، اما برخی دانشآموزان پشت کنکور ماندن برای مدت مشخص و شرکت در نوبتهای بعدی این آزمون را بهعنوان روشی برای خرید زمان بیشتر برای مطالعه و سکوی پرتاب برای موفقیت در این مرحله به کار میگیرند.
این شیوه برای گروهی از دانشآموزان نتایج خوبی دارد و افراد را به اهداف خود نزدیکتر و از پشت کنکور ماندن جلوگیری میکند. در مواردی رشته یا دانشگاه دلخواه در اولین سال کنکور دستیافتنی نیست و یک سال بیشتر درس خواندن، فرد را به هدف مورد نظر نزدیکتر میکند.
سخن آخر
اهداف بزرگ نیاز به تلاش و پشتکار بیشتر داشته و باید برای رسیدن به آنها زمان، حوصله و استمرار در کار را الگوی خود قرار دهیم.
نویسنده: کلاسینومگ
ارسال پاسخ