11 روش تقویت حافظه برای کنکور

11 روش تقویت حافظه برای کنکور

تقویت حافظه اگرچه برای همه افراد ارزشمند و مهم است، اما برای کنکوری‌ها اهمیت بیشتری دارد. حافظه در سال پیش از کنکور، مهم‌ترین چیزی است که به شما کمک می‌کند تا به آرزوها و برنامه‌ریزی که برای آینده خود دارید برسید. بدون قدرت حافظه، زحماتی که برای حفظ‌‌‌‌کردن دروس و رفت‌و‌آمد به کلاس کنکور و مدرسه می‌کشید به‌هدر می‌رود و این مطمئنا چیزی نیست که بخواهید.

ما این مقاله را نوشته‌ایم تا به شما کمک کنیم ارزشمندترین دارایی خود را برای موفقیت تحصیلی و شغلی خود در آینده تقویت کنید. پس با ما همراه باشید تا «11 روش تقویت حافظه برای کنکور» را یاد بگیرید.

حافظه فرآیندی است که در آن اطلاعات را از دنیای اطرافمان دریافت می‌کنیم، پردازش می‌کنیم، سپس ذخیره کرده و بعداً آنها را به یاد می‌آوریم؛ حتی اگر چندسال بعد باشد. برای این‌که حافظه خود را تقویت کنید، روش‌های تقویت حافظه زیر را در پیش بگیرید:

1. فضای خود را سازماندهی کنید

برای تقویت حافظه باید بتوانید تمرکز کنید. هر نوع حواس‌پرتی از این امر جلوگیری می‌کند؛ بنابراین سعی کنید جایی که در آن درس می‌خوانید خلوت و مرتب باشد و هرچیزی که برای مطالعه نیاز دارید جلوی دستتان باشد.

2. اطلاعات را تجسم کنید

از روش Loci استفاده کنید. این تکنیکی است که در آن باید یک خانه را تجسم کنید و اتاق‌های خانه را با هرکدام از اطلاعات مرتبط ‌کنید. اطلاعات جدید وارد اتاق‌های جدید می‌شوند. باید بدانید هر چیزی در کجا قرار می‌گیرد. ریختن همه اطلاعات در یک فضا، شما را هنگام پیداکردن آنها سردرگم می‌کند؛ درست مثل یک کمد شلوغ. پس باید هرکدام از اطلاعات را در اتاق یا کشوی خاصی از ذهن خود ذخیره کنید تا هنگام بازیابی به سراغ همان بخش بروید.

خواندن  معرفی رشتۀ علوم و صنایع غذایی، گرایش‌ها، بازار کار

3. از کلمات اختصاری و به‌یادماندنی استفاده کنید

برای تقویت حافظه، از اطلاعاتی که باید به خاطر بسپارید، الگوها و کلمات خاصی ایجاد کنید. برای مثال می‌توانید اول نام تعدادی باکتری را که در طبقه خاصی قرار می‌گیرند به‌هم وصل کنید و به‌وسیله آنها شعر یا یک کلمه جدید بسازید. با این روش، وقتی کلمه یا شعر را به یاد می‌آورید، باکتری‌ها هم همراه آن می‌آیند.

 

 

4. از ارتباط عکس و اسم استفاده کنید

یادآوری نام‌ها می‌تواند با تداعی تصاویر آسان‌تر شود. سعی کنید چیزهایی را که شکل دارد، با تصویر آنها به‌خاطر بسپارید. برای مثال، برای یادگرفتن اسم روسای‌جمهور، عکس آنها را به‌خاطر بسپارید. همچنین یاد‌گرفتن یک مسیر بیوشیمیایی با عکسی که این مسیر را ترسیم کرده است، راحت‌تر خواهد بود.

5. اطلاعات را به‌هم زنجیر کنید

برای اطلاعاتی که به‌هم مرتبط هستند، داستان بسازید و آنها را به‌وسیله یک زنجیر به‌هم وصل کنید. برای مثال، برای یادگرفتن تاسیسات یک کارخانه، می‌توانید داستان یک بازدید علمی را برای خود بسازید و با این کار به بخش‌های مختلف سر زده و آنها را یاد بگیرید. این داستان می‌تواند حتی غیرمنطقی یا طنز باشد. برای مثال، می‌توانید برای اجزای چرخه کرپس در بیوشیمی، شخصیت‌پردازی کنید و آنها را با یک داستان به‌هم وصل کنید.

6. با حرکات یاد بگیرید

اطلاعات را با حرکات مربوط به آن بیاموزید. استفاده از حرکات دست و سایر حرکات می‌تواند به شما کمک کند اطلاعات را با حافظه عضلانی بهتر به‌خاطر بسپارید. اگر هنگام مطالعه نمی‌توانید حرکت کنید، از تخیل خود استفاده کنید تا آن را در ذهن خود به تصویر بکشید.

7. در مکان‌های مختلف مطالعه کنید

حافظه شما می‌تواند توسط نشانه‌های مختلف در محیط تحریک و تقویت شود. اگر در به‌خاطرسپردن مطالبی که مطالعه می‌کنید مشکل دارید، سعی کنید به مکان جدیدی بروید تا اطلاعات را در ذهن خود برجسته کنید. بسیاری از اوقات ممکن است یاداوری چیزی برای شما به همراه بو، صدا یا فضای خاصی باشد؛ پس از این قابلیت مکان‌های مختلف برای تقویت حافظه استفاده کنید.

خواندن  معرفی رشتۀ بهداشت مدارس، بازار کار، ادامۀ تحصیل و مهاجرت

 

 

8. دوباره به اطلاعات  مراجعه کنید

مطالبی را که مطالعه کرده‌اید چند روز پس از مطالعه، دوباره مرور کنید. هرچیزی را که فراموش کرده‌اید یادداشت کنید و دوباره آن قسمت‌ها را بخوانید. مرورکردن کمک خیلی زیادی می‌کند که بتوانید اطلاعات را از حافظه کوتاه‌مدت به حافظه بلند‌مدت خود انتقال دهید. با چند بار مرور در فواصل زمانی خاص، اطلاعات در ذهن شما حک شده و دسترسی مجدد به آنها آسان‌تر خواهد شد. در این شرایط، نیاز به مرور به‌تدریج کاسته می‌شود و شما می‌توانید با فواصل بیشتری دروس را مجددا بخوانید.

 

 

9. اطلاعات را به چیزی که قبلاً به‌خوبی یادگرفته‌اید متصل کنید

اگر بتوانید اطلاعات جدید را به چیزی که قبلاً فهمیده‌اید پیوند دهید، یادگیری چیز جدید آسان‌تر است.

به‌عنوان مثال، اگر در مورد برق یاد می‌گیرید، می‌توانید برای تقویت حافظه، برق را با آب با استفاده از این مقیاس مقایسه کنید:

شارژ = آب در مخزن آب

جریان = جریان آب

ولتاژ = فشار آب

این یک مقایسه کامل و واقعی نیست، اما به شما کمک می‌کند تا مفاهیم مربوط به برق را سریع‌تر یاد بگیرید.

 

به خاطر سپردن

 

10. بعد از یادگیری چیزهای سخت بخوابید

شاید ‌بدانید که کم‌خوابی روی حافظه شما تأثیر مخربی می‌گذارد. شاید فکر می‌کنید که دانش‌آموزان برتر از هیچ‌کدام از لذت‌های زندگی بهره نمی‌برند و فقط درس می‌خوانند. اما اگر این‌طور فکر می‌کنید، باید بگوییم که سخت در اشتباه هستید. خوابیدن یکی از لذت‌های زندگی است که اتفاقا نقش مهمی در بهبود حافظه و تبدیل شما به یک دانش‌آموز برتر دارد.

خواندن  معرفی رشتۀ زیست‌شناسی عمومی، گرایش‌ها، بازار کار

سعی کنید علاوه بر این‌که به اندازه کافی می‌خوابید، مطالب مهم و سخت را چند ساعت قبل از خوابیدن بخوانید و سپس به رختخواب بروید. این به مغز شما کمک می‌کند تا مطالب را در زمان استراحت به خوبی طبقه‌بندی کرده و وقتی لازم است، به یاد شما بیاورد. سعی کنید شب‌ها زود بخوابید و صبح زود بلند شوید تا بهترین بهره را از خواب خود ببرید. به یاد داشته باشید که هیچ‌چیز جای خواب شب را نمی‌گیرد.

 

 

11. قبل از یادگیری مطالب مهم پیاده‌روی کنید

ورزش، هم برای بدن و هم برای مغز مفید است. مطالعات نشان می‌دهند که افرادی که قبل از درس‌خواندن به مدت 15 دقیقه روی تردمیل راه می‌روند بهتر می‌توانند مطالب را به‌خاطر بسپارند. اگر بعد از یک‌ربع پیاده‌روی، همچنان که راه می‌روید مطالب را به‌کمک ویس یاد بگیرید (می‌تواند صدای از قبل ضبط‌‌شده خود شما باشد) قادر خواهید بود از ترکیبی از اثرات حافظه صوتی، مکان متفاوت و ورزش برای یادگیری بهتر و تقویت حافظه بهره ببرید.

به‌طورکلی یادگیری حین ورزش می‌تواند کمک زیادی به شما بکند. از آنجایی که نمی‌توانید هنگام ورزش‌کردن کتاب بخوانید، استفاده از صدای ضبط شده می‌تواند جایگزین مناسبی باشد. شما می‌توانید صدای ضبط‌‌شده در جلسه درسی خود را گوش دهید و یا خودتان دروس را برای خود ضبط‌ کرده و از آن استفاده کنید.

 

 

سخن آخر

تقویت حافظه یکی از مهم‌ترین چیزهایی است که برای موفقیت در کنکور به آن نیاز دازید. برای تقویت این دارایی ارزشمند می‌توانید روش‌های مختلفی را به‌کار ببرید. این روش‌ها به شما کمک می‌کنند تا مطالب را برای مدت طولانی‌تری به خاصر سپرده و به راحتی به‌یاد بیاورید.

 

https://www.fil.ion.ucl.ac.uk/memo/memory.html

https://gradepowerlearning.com/8-memory-techniques-better-study-session/

https://www.daniel-wong.com/2020/08/24/best-memory-techniques-for-students/