انواع سهمیه کنکور ۱۴۰۱
کنکور سراسری بهعنوان پل پرتابی در نظر گرفته میشود که دانشآموزان را وارد دانشگاهها و رشتههای مورد تقاضای خود کرده و آینده شغلی و اجتماعی آنها را تشکیل میدهد. اهمیت کنکور نزد خانوادههای ایرانی روزبهروز در حال افزایش است؛ بنابراین اگر تاکنون با انواع سهمیههای مختلف کنکور سراسری آشنا نشدهاید، بهتر است هرچه زودتر این مفاهیم را بشناسید. هم والدین و هم دانشآموزان باید دید روشنی از سهیمههای موجود در کنکور داشته باشند. سهمیههای مختلفی در کنکورهای سراسری وجود دارند و هرکدام از داوطلبین، با توجه به شرایطی که دارند، در یکی از این زیرگروهها دستهبندی میشوند تا شانس خود را برای حضور در دانشگاههای برتر کشور جستجو کنند. کنکور سراسری ۱۴۰۱ نیز از این قاعده مستثنی نیست و دارای سهمیههای مختلفی خواهد بود که البته نسبت به کنکور سالهای گذشته اندکی تغییر به خود دیده است. سهمیه کنکور ۱۴۰۱ موضوع اصلی مورد بحث ما در این مطلب خواهد بود. اگر شما هم در مورد سهمیه کنکور ۱۴۰۱ کنجکاو بوده و تمایل به کسب اطلاعات تکمیلی و بهروز در این مورد دارید، پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید.
سهمیه کنکور سراسری چیست؟
سهمیه کنکور ۱۴۰۱ نیز همانند سهمیههای اعطاشده در کنکورهای سراسری قبلی، تنها با یک هدف ایجاد و درصدبندی شده است؛ رعایت عدالت در بین گروهها، افراد و شهرهای مختلف. برکسی پوشیده نیست که همه شهرها از کیفیت یکسانی در امر آموزشوپرورش برخوردار نیستند و همین مسئله باعث ایجاد بزرگترین سهمیهبندی کنکور، یعنی سهمیه مناطق شده است.
شهرهای بزرگتر همانند مراکز استانها از امکانات آموزشی بهروزتر و تکمیلتری نسبت به شهرستانها، روستاها و مناطق دوردست برخوردارند و همین موضوع، کفه ترازو را به سمت دانشآموزان مراکز استانها سنگینتر میکند. همچنین با توجه به وجود مدرسهها و مدرسهای متنوع و کارکشته، سطح کیفی آموزش در شهرهای بزرگتر، بهمراتب بیشتر و بالاتر از شهرهای کوچک و روستاهاست.
با در نظر گرفتن سطح رقابت بالاتر در شهرهای بزرگتر، دانشآموزان این مناطق از قدرت تحصیلی و آموزشی بیشتر برخوردار هستند و در یک رقابت آزاد، راحتتر میتوانند صندلیهای دانشگاهها و رشتههای برتر و پرتقاضا را به مالکیت خود دربیاورند. اینجا است که برای رعایت عدالت و امکان برخورداری همه دانشآموزان از تحصیلات عالی در دانشگاهها و رشتههای برتر، داوطلبان کنکور به دستههای مختلفی تقسیم میشوند. به دستهبندی دانشآموزان، سهمیهبندی کنکور گفته میشود.
داوطلبان مختلف با توجه به شرایطی که دارند، در یکی از این گروهها قرار میگیرند و از این طریق، شانس برابری با دانشآموزان حاضر در سهمیههای دیگر برای دستیابی به دانشگاهها و رشتههای موردنظر خود دارند. توزیع ظرفیت رشتههای مختلف در دانشگاهها با توجه به این سهمیهها صورت میگیرد. برای مثال زمانی که میگوییم سهمیه منطقه ۱ برابر با ۳۵ درصد است، یعنی اگر رشتهای در دانشگاه مدنظر دارای ۱۰۰ صندلی باشد، ۳۵ درصد از ظرفیت موجود معادل با ۳۵ صندلی، به دانشآموزان حاضر در سهمیه منطقه ۱ تعلق خواهد گرفت.
سهمیه کنکور ۱۴۰۱ دارای گروههای مختلفی است که در ادامه در مورد آنها خواهیم آموخت. با ما همراه باشید.
تأثیر سهمیههای مختلف در کنکور سراسری ۱۴۰۱
سهمیه کنکور ۱۴۰۱ به چند دسته مختلف شامل سهمیه مناطق، سهمیه ایثارگران ۵ درصد، سهمیه ایثارگران ۲۵ درصد، سهمیه شهدا، سهمیه جانبازان، سهمیه رزمندگان، سهمیه بهیاری و سهمیه داوطلبان مناطق سیلزده تقسیم میشود. هرکدام از این سهمیهها دارای شرایط متفاوتی نسبت به سهمیههای دیگر هستند و هرکدام، تعداد صندلی مشخصی را در رشتهها و دانشگاههای مختلف کشور به خود اختصاص میدهند.
سهمیه مناطق که خود به سه زیردسته سهمیه منطقه ۱، سهمیه منطقه ۲ و سهمیه منطقه ۳ تقسیم میشود، بزرگترین سهمیه کنکور ۱۴۰۱ و تمام کنکورهای سراسری قبلی بوده است. شهرهای مختلف کشور با توجه به فاکتورهای مختلفی مانند جمعیت، مساحت، تعداد مدارس موجود در شهر، تنوع مدارس، دسترسی دانشآموزان به مدرسها و امکانات فنی و موارد مشابه دیگر دستهبندی میشوند. هر شهری از امکانات رفاهی و آموزشی پایینتری برخوردار باشد، در منطقه بالاتری قرار خواهد گرفت.
بر این اساس، مراکز تمام استانها در زیرگروه منطقه ۱ سهمیهبندی میشوند. سپس شهرستانهای دیگر هستند که در زیرگروه منطقه ۲ سهمیهبندی میشوند، بهجز برخی شهرستانها، روستاها و مناطق محرومی که در سهمیه منطقه ۳ قرار میگیرند.
ملاک قرارگیری هر دانشآموز در یکی از این زیرگروهها، شهرستان محل دریافت مدرک تحصیلی سه سال آخر دبیرستان است. در نظام جدید، محل اخذ مدرک سه سال آخر دبیرستان، پایه دهم تا پایه دوازدهم، و در نظام قدیم، محل اخذ مدرک تحصیلی سه سال آخر دبیرستان و هنرستان ملاک سهمیهبندی قرار خواهد گرفت.
داوطلبان حاضر در هر زیرگروه و در هر سهمیه، تنها با داوطلبان حاضر در سهمیه خود رقابت میکنند و برای دستیابی به رشتهها و دانشگاههای مختلف، رتبه کشوری آنها ملاک نخواهد بود. سهمیه کنکور ۱۴۰۱ باعث قرار گرفتن دانشآموزان در یک جامعه آماری کوچکتر میشود و احتمال قبولی آنها و دستیابی به دانشگاهها و رشتههای برتر را افزایش میدهد.
نحوه توزیع ظرفیت رشتههای مختلف در دانشگاهها، به شرح زیر است:
- ۵ درصد ظرفیت هر رشته و هر دانشگاه در سهمیه کنکور ۱۴۰۱، متعلق به سهمیه ۵ درصد ایثارگران است.
- ۲۵ درصد ظرفیت هر رشته و هر دانشگاه در سهمیه کنکور ۱۴۰۱، متعلق به سهمیه ۲۵ درصد ایثارگران است.
- ۲۵ درصد از ظرفیت باقیمانده، به داوطلبان دارای سهمیه منطقه یک اختصاص مییابد.
- ۳۵ درصد از ظرفیت باقیمانده، به داوطلبان حاضر در سهمیه منطقه دو اختصاص پیدا میکند.
- ۴۰ درصد از ظرفیت باقیمانده به داوطلبان دارای سهمیه منطقه سه تعلق میگیرد.
- ۵ درصد از کل ظرفیت به داوطلبان مناطق سیلزده تعلق دارد؛ البته این سهمیه برای دانشگاههای سایر استانها لحاظ نمیشود و تنها شامل دانشگاههای استانهای آسیبدیده است.
لازم به ذکر است که تمام دانشگاههای کشور اعم از دانشگاههای روزانه، نوبت دوم، پردیس خودگردان، غیرانتفاعی، پیام نور و دانشگاه آزاد، با توجه به رتبه در سهمیه دانشآموزان اقدام به پذیرش میکنند و رتبه کشوری آنها تأثیری در احتمال قبولی آنها در رشتههای مختلف ندارد.
با توجه به توضیحات ذکرشده، این سؤال در ذهن بسیاری از داوطلبان و والدین مطرح میشود که بهترین سهمیه کنکور ۱۴۰۱ چیست؟ پاسخ به این سؤال ساده است! ظرفیت دانشگاهها و رشتهها با در نظر گرفتن ظرفیت انواع سهمیه کنکور ۱۴۰۱ اختصاص داده میشوند، بنابراین عدالت در بین سهمیههای مختلف رعایت شده و هیچ سهمیهای نسبت به سهمیه دیگر، برتری ندارد.
سخن پایانی
در این مقاله در مورد سهمیه کنکور ۱۴۰۱ صحبت کردیم و با جزئیات با مفهوم سهمیه، انواع سهمیه، عوامل مؤثر در سهمیهبندی داوطلبان و ظرفیت هر سهمیه آشنا شدیم. سهمیه کنکور ۱۴۰۱ به ۸ زیرگروه سهمیه مناطق، سهمیه ایثارگران ۵ درصد، سهمیه ایثارگران ۲۵ درصد، سهمیه شهدا، سهمیه جانبازان، سهمیه رزمندگان، سهمیه بهیاری و سهمیه داوطلبان مناطق سیلزده تقسیم میشود.
نویسنده: کلاسینومگ
ارسال پاسخ