نکات مبحث تشکیل لخته خون + بررسی و تحلیل تست

لختۀ خون چیست؟ چه عواملی باعث تشکیل لختۀ خون می­‌شوند؟

 

پلاکت­‌ها:

پلاکت­‌ها (گرده‌­ها) قطعات سلولی بی‌­رنگ و بدون هسته­‌ای هستند که دارای دانه­‌های فعال فراوان­ند و از قطعه‌­قطعه شدن سلول درشتی به نام مگاکاریوسیت وارد جریان خون می­‌شوند. زمانی که بافت آسیب ببیند، این قطعات با تولید لخته از هدر رفتن خون جلوگیری می‌­کند.

تشکیل لخته خون:

اگر آسیب بافتی صورت گیرد، بدن برای جلوگیری از هدررفتن خون و حفظ هم­‌ایستایی بدن مکانیسم‌­هایی را با کمک پروتئین­‌ها و پلاکت­‌ها به راه می‌­اندازد که در نهایت موجب به تشکیل لخته خون می‌­گردد. در این فرآیند، وجود ویتامین کا و یون کلسیم و برخی فاکتورهای انعقادی از جمله فاکتور انعقادی 8 در روند انعقاد خون و تشکیل لخته الزامیست.

نکته: پروتئین­‌های انعقادی پلاسما در حالت عادی (زمانی که آسیب بافتی رخ نداده است) عبارتند از: فیبرینوژن / پروترومبین / فاکتور انعقادی 8

بنابراین در حالت طبیعی فیبرین / ترومبین /  آنزیم پروترومبیناز در خوناب (پلاسما) یافت نمی‌­شود.

عواملی که سبب اختلال در تشکیل لخته خون می­شوند عبارتند از:

 1) کاهش کلسیم:

همان­طور که گفته شد، وجود یون کلسیم در مسیر تشکیل لخته خون الزامی است.

عواملی که سبب کاهش کلسیم خوناب می‌­شوند:

 الف: کاهش ویتامین دی:

هورمون­‌های پاراتیروییدی با تأثیر بر ویتامین دی آن را به شکلی تبدیل می‌­کنند که می‌­تواند جذب کلسیم از روده را افزایش دهد. بنابراین کمبود این ویتامین باعث کاهش جذب کلسیم از روده و کمبود آن در خوناب می‌­گردد.

ب) افزایش ترشح کلسی­‌تونین از تیروئید:

کلسی‌­تونین ترشح شده از تیروئید از برداشت کلسیم از استخوان جلوگیری می‌­کند. بنابراین سبب کاهش میزان کلسیم خوناب می­‌گردد.

خواندن  یاخته و بافت جانوری زیست دهم + جمع بندی و نکات تستی

ج) کم‌­کاری غده پاراتیرویید:

غده پاراتیروئید علاوه بر تأثیر بر ویتامین دی در پاسخ به کم‌­شدن کلسیم خوناب ترشح می­‌شود و کلسیم را از ماده زمینه استخوان جدا و آزاد می­‌کند. همچنین بازجذب کلسیم از خوناب را هم افزایش می‌­دهد. کم­‌کار شدن این غدد سبب اخلال در انعقاد خون می­‌شود.

2) کاهش ویتامین کا:

ویتامین کا از دسته ویتامین­‌های محلول در چربی است که همانند چربی‌­ها و همراه آن­ها تجزیه و جذب می‌شود. پس هر عاملی که در هضم و جذب چربی­‌ها اختلال ایجاد کند، در جذب ویتامین­‌های محلول در چربی هم اخلال ایجاد می‌­کند.

عواملی که سبب کاهش ویتامین کا می­‌شود عبارتند از:

الف: اختلال در ترشح صفرا (سنگ کیسه صفرا): کبد صفرا را می‌­سازد و صفرا در کیسه صفرا ذخیره و به‌تدریج به دوازدهه وارد می­شود. صفرا در فرایند هضم و جذب چربی کمک می‌‎­کند (آنزیم ندارد و مستقیماً سبب هضم نمی­‌شود. صرفاً نقش کمکی دارد.) در صورت بروز سنگ کیسه صفرا و عدم خروج صفرا از کیسه صفرا، این عامل کمکی در هضم و جذب چربی از بین می­‌رود.

ب) مسدود شدن رگ­‌های لنفی:

مولکول­‌های حاصل از گوارش چربی­‌ها (ویتامین­‌های محلول در چربی) به مویرگ لنفی وارد و سپس وارد جریان خون می­‌شوند. انسداد این رگ‌­ها مانع جذب چربی و همچنین ویتامین­‌های محلول در چربی می‌­شود.

ج) بیماری سلیاک:

بیماری سوء­جذب سلیاک، یک بیماری گوارشی و ارثی خود ایمنی است که به علت حساسیت به پروتیین گلوتن به وجود می‌­آید. زمانی که فرد مبتلا، غذای گلوتن­‌دار مصرف می­‌کند، سیستم ایمنی او بر علیه یاخته‌­های خودی فعال شده و سلول­‌های پرز و ریزپرز را از بین برده و سبب کاهش جذب مواد غذایی از جمله چربی‌­ها و ویتامین­‌های محلول در چربی می­‌شوند.

خواندن  زیست‌فناوری چیست؟ درسنامه + تست زیست دوازدهم

3) بیماری هموفیلی:

هموفیلی یک بیماری خون­ریزی دهنده ارثی وابسته به جنس نهفته است. مبتلایان به این بیماری به علت کمبود یا نداشتن برخی فاکتورهای انعقادی از جمله فاکتور انعقادی 8 دچار اختلال در تشکیل لخته خون و حفظ هم­‌ایستایی بدن می­‌شوند.

4) افزایش ترشح کورتیزول:

کورتیزول در تنش‌­های طولانی ­مدت قند خون را افزایش می‌­دهد و سبب تجزیه پروتئین‌­های خوناب (از جمله پروتئین­‌های انعقادی) می­‌گردد.

1- در فرآیند انعقاد خون ……………….. قطعاً  ………………..

1) آنزیمی که روی پروترومبین اثر می‌­گذارد – از بافت­‌های سالم و آسیب دیده ترشح می‌­شود.

2) پروتئینی که تحت‌­تأثیر ترومبین به فیبرین تبدیل می‌­شود – در اثر آسیب بافتی به خون ترشح شده است.

3) نوعی ویتامین که نقش مهمی ایفا می­‌کند – از طریق مجرای لنفی چپ به جریان خون وارد می‌­شود.

4) یونی که در نقش مهمی ایفا می‌­کند – باعث گشادشدن رگ­‌ها می­‌شود.

پاسخ: گزینۀ 3

ویتامین کا نوعی ویتامین محلول در چربی است که باید همانند چربی‌­ها و همراه آن­ها از طریق رگ‌­های لنفاوی جذب می‌­شود. محتویات مویرگ­‌های لنفی به مجرای لنفی چپ ریخته می‌­شود و در نهایت رگ لنفی چپ به سیاهرگ زیر ترقوه­ای چپ وارد می­‌کند.

بررسی سایر گزینه­‌ها:

1) آنزیم پروترومبیناز از بافت­‌های آسیب دیده آزاد می‌­شود.

2) فیبرینوژن به صورت محلول در خوناب وجود دارد.

4) یون کلسیم باعث تنگ­شدن رگ­‌ها می­‌شود. در فرآیند انقباض ماهیچه یون کلسیم نقش دارد و از آنجایی که در ساختار دیواره رگ­‌ها ماهیچه صاف وجود دارد افزایش آن سبب انقباض رگ­ها می‌­گردد.

منابع

۱- جزوۀ تدریسی استاد عمارلو و دکتر میوه‌چی

۲- کتاب الگو

خواندن  نکات تستی هورمون‌های گیاهی - زیست یازدهم

۳- کتاب خیلی سبز

4- کتاب گاج

 

نویسنده: تیم مشاوره مقدم-مهسا طالش