اهمیت خودشناسی برای نوجوانان و دانش آموزان
خودشناسی برای نوجوانان این روزها بهعنوان بخشی مترقی از آموزشهای روانکاوی، اصلاحی و تربیتی مطرح است. ریشه بسیاری از مشکلات روحی نوجوانان به عدم شناخت یا آگاهی ضعیف آنها از خود مربوط میشود؛ عاملی که لذت از شرایط موجود و ایجاد تعامل مثبت با محیط اطراف را ضعیف یا دشوار میکند.
عدم وجود خودشناسی برای دانش آموزان در سطوح مختلف و بهویژه بهعنوان یکی از مشکلات موثر بر شرایط تحصیلی آنها نیز مطرح است.
بررسی اهمیت خودشناسی برای نوجوانان و دانش آموزان و راهکارهای مرتبط با حل این مشکل را در مطلب پیش رو با شما مطرح میکنیم.
همچنین میخوانیم:
- خودشناسی برای دانش آموزان و نقش آن در انتخاب رشته!
- چگونه شناخت روحیات و عواطف فرد به موفقیت او در شغل آینده کمک میکند؟
- نقش والدین و مشاور در خودشناسی برای نوجوانان و دانش آموزان چیست؟
با ما در مطالعه این متن همراه شوید.
خودشناسی برای نوجوانان و تاثیرات مثبت آن
نوجوانی در عین زیبایی و پر بودن از شور و نشاط، برای بسیاری از افراد، حساسترین و پرچالشترین دوران زندگی است که ویژگیهای خاصی دارد.
این دوره بهویژه از نظر احساسات و قدرت تصمیمگیری دارای نوسان شدیدی است. این قشر حساس که آیندهسازان کشور نیز بهشمار میآیند، برای تصمیمگیری در همه موارد، مخصوصا درباره رشته تحصیلی نیاز به خودشناسی دارند. خودشناسی برای دانش آموزان بهویژه در زمانی که در معرض ورود به مقاطع تحصیلی جدید قرار دارند نیز صدق میکند.
دانش آموزان و نوجوانان برای ورود به مقاطع تحصیلی جدید و انتخاب رشته در مسیر تحصیلات خود، نیاز به شناخت عمیق و اصولی علایق خود دارند. رشته تحصیلی آنها تعیینکننده مشاغلی است که در آینده به آن مشغول میشوند. کسب مهارتهای موردنیاز برای ورود به هر رشته یا شغل نیز، بخشی از تلاش آنها در آستانه ورود به این رشته بهشمار میآید. خودشناسی برای نوجوانان نقش بهسزایی در این مورد ایفا میکند.
خودشناسی برای دانش آموزان چه مزایایی به دنبال دارد؟
خودشناسی و آگاهی نسبت به علایق و احساسات برای همه ما، بهویژه نوجوانان که در سالهای تحصیل و رشد بهسر میبرند بسیار ضروری است. با آگاهی نسبت به شرایط و خصوصیات خود، بهتر خواهیم توانست در مورد آینده و تصمیمات مهم آن قضاوت کنیم. این مورد در خودشناسی برای دانش آموزان از اهمیت بالایی در موارد تحصیلی و انتخاب رشته برخوردار است.
برخی از مهمترین نتایجی که از خودشناسی برای نوجوانان نصیب دانش آموزان میشود به شرح زیر است:
شناخت نقاط قوت و ضعف:
بدون آگاهی از تواناییهای خود، هیچ دانش آموزی نخواهد توانست آینده تحصیلی روشنی برای خود ترسیم کند. برای رسیدن به این هدف، لازم است فرد نسبت به توانایی خود در انجام کارها و مهارتهای فنی که دارد آگاهی عمیق پیدا کند. در بسیاری موارد خودشناسی برای دانش آموزان، نوجوان را در رسیدن به انتخاب بهینه رشته تحصیلی یاری میکند؛ موردی که بیشک در آینده زمینهساز ورود به شغل انتخابی و موفقیت فرد در آن خواهد بود.
شناخت عمیق احساسات و عواطف:
سنین نوجوانی که بسیاری از دانش آموزان آن را با هیجانات احساسی و طوفان عواطف طی میکنند، در عین حال سن شروع رشد عقلانی بوده و مهمترین انتخابهای فرد را نیز رقم میزند. برای مثال انتخاب رشته تحصیلی در این سن اتفاق افتاده و نقش مهمی در زندگی و آینده فرد ایفا میکند. با توجه به روحیات مورد نیاز برای ورود به هر رشته تحصیلی، خودشناسی برای نوجوانان تاثیر بالایی در انتخاب افراد و رسیدن به اهداف تحصیلی آنها ایفا میکند.
آشنایی با مهارتها و بهکارگیری آنها در انتخاب مسیر تحصیلی:
برخی نوجوانان با داشتن روحیه آموزشپذیری و کسب مهارتهای مختلف، زمینه مناسبی برای تحصیلات حرفهای داشته و در این زمینه رشد و ترقی زیادی از خود نشان میدهند. چنین دانش آمورانی را میتوان در مسیر آموزشهای فنی و حرفهای هدایت نموده و با مشاغل مرتبط با این رشته آشنا کرد. بدون شک خودشناسی برای دانش آموزان در چنین افرادی زمینه مناسبی برای روی آوردن به مشاغل فنی داشته و در این مسیر درخشش و موفقیت بیشتری از خود نشان میدهند.
آشنایی دقیق با ویژگیهای شخصیتی:
روحیات و خلقیات افراد با هم متفاوت بوده و بخش زیادی از آن نیز در سنین نوجوانی و هنگام گذران دوران تحصیل شکل میگیرد. آشنایی دقیق با این ویژگیهای شخصیتی که با خودشناسی برای نوجوانان امکانپذیر میشود، نهتنها در رشد شخصیت نوجوان موثر است، بلکه مسیر انتخاب رشته و ورود به مقاطع تحصیلی بالاتر با انتخابهای بهتر را نیز برای او روشن میکند.
تمرکز و همگرایی اقدامات و تلاش تحصیلی:
شناخت خود و خودشناسی برای دانش آموزان، نیروی بزرگی است که تلاش آنها را در یک کانون مشخص متمرکز کرده و فرد را به نتایج و اهداف خود نزدیکتر میکند. این مورد بهویژه برای نوجوانانی که در آستانه ورود به مقاطع تحصیلی بالاتر بوده و مسئولیت بزرگ انتخاب رشته را پیش رو دارند از اهمیت بیشتری برخوردار است.
خودشناسی برای دانش آموزان یعنی روابط اجتماعی موفق!
ورود به دنیای کار نیازمند داشتن شخصیت اجتماعی قوی است؛ موردی که هر یک از ما در برههای از عمر خود آن را تجربه میکنیم. در سالهای اخیر و با توجه رشد سریع عقلانی نوجوانان و ورود زودهنگام آنها به عرصههای اجتماعی، این موضوع سرعت یافته و در سنین پایینتری اتفاق میافتد.
بر این اساس نوجوانان و دانش آموزان در سنین پایینتر نیز به روابط اجتماعی روی میآورند که زمینهساز حضور گسترده آنها در اجتماع بوده و شرایط کار و انتخاب شغل را برای آنها فراهم میآورد.
برای موفقیت در این برهه از زندگی، خودشناسی عمیق و شناخت نسبت به نیازها، روحیات و تواناییهای فردی بسیار مهم و کاربردی است.
برای رسیدن به خودشناسی برای دانش آموزان، استفاده از خدمات مشاوره تحصیلی و روانکاوی فردی و خودشناسی برای نوجوانان بسیار مفید است. این مشاوره که توسط کارشناس آشنا به فن، والدین آگاه یا حتی روانشناس متخصص در امور نوجوانان انجام میشود، میتواند نتایج و اثرات مثبت زیادی را نصیب نوجوانان میکند.
نخستین و مهمترین آثار خودشناسی برای دانش آموزان، ورود و حضور موفق نوجوانان در عرصههای مختلف اجتماعی و بهدنبال آن کسب موفقیتهای روزافزون و پیاپی برای آنهاست.
بیشترین جلوه این حضور و تاثیرات آن را میتوان در موفقیتهای درسی و انتخاب هوشمندانه رشته تحصیلی مشاهده کرد که با آینده شغلی، موفقیت اقتصادی و کامیابی و توفیق فرزند شما ارتباط مستقیم خواهد داشت.
سخن پایانی
اهمیت خودشناسی برای نوجوانان که در سنین رشد و هیجانات عاطفی قرار دارند و آگاهی نسبت به ویژگیهای شخصیتی، روحی و روانی آنها، بهمراتب بیش از سایرین است. این دوران بهنوعی فرصت بینظیر و تکرارنشدنی شکلگیری شخصیت افراد بهشمار میآید.
خودشناسی برای دانش آموزان، به ویژه در دورهای که در آستانه تعیین رشته و بهدنبال آن انتخاب شغل آینده هستند از ارزش و اهمیت بالایی برخوردار است. خودشناسی در این زمان میتواند زمینهساز ورود موفق به روابط اجتماعی بوده و تحصیلات و سایر نقشهای اجتماعی فرد را با موفقیت همراه کند.
پیشنهاد ما برای دانش آموزان و والدین آنها، استفاده از خدمات مشاوره در این زمینه و خودشناسی برای نوجوانان است. به این ترتیب موفق خواهید شد مسیری روشن برای انتخاب رشته و شغل آینده خود ترسیم نموده و با پیروی از آن به موفقیتهای بیشتری در بخشهای مختلف دست یابید!
نویسنده: کلاسینومگ
ارسال پاسخ